1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделците от Добруджа очакват над 250 кг/дка от тазгодишната реколта лимец

Земеделците от Добруджа очакват над 250 кг/дка от тазгодишната реколта лимец

Производителите се надяват цената на лимеца да започне да пада от тази година заради по-голямото предлагане

Над 250 кг от декар очакват земеделците от Добруджа от тазгодишната реколта лимец, предаде Дарик радио. На фона на миналогодишните добиви под 200 кг от декар, тази година добивите са много добри, коментира арендаторът Тодор Моралийски. В стопанисваните от него 20 дка с лимец край балчишкото село Гурково ритуално бяха зажънати нивите.

"Лимецът се сее по-рано от пшеницата и се жъне по-късно", обясни Моралийски. Той разказа, че древното зърно не се тори и затова дава по-ниски добиви, но само по себе си е биокултура и една от най-чистите и здравословни храни.

Все повече стават производителите на лимец в България. В Добруджа те са над 10 и обработват общо около 400 дка. В момента килограм почистен лимец се предлага на цена 8 лв. на едро, а зърното с люспите върви по 4 лв. за килограм. Хляб от лимец пък се търгува в търговската мрежа от 3 до 5 лв. за разфасовки от 350 до 500 гр. Производителите се надяват цената на лимеца да започне да пада от тази година заради по-голямото предлагане.

Има идея от догодина в с. Гурково да се правят традиционни срещи на производители на лимец, както и на екозеленчуци, плодове, мляко и други био храни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.