1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Жътвата на ечемик и рапица в Ловешка област приключи

Жътвата на ечемик и рапица в Ловешка област приключи

Свръхпроизводство и много по-високи добиви от миналата година отчитат в региона

Приключи жътвата на ечемик и рапица в Ловешка област. До дни зърнопроизводителите ще приберат и пшеницата. Свръхпроизводство и много по-високи добиви от миналата година отчитат в региона.

Над 12 хиляди тона е прибраната реколта от рапица в Ловешко при среден добив 247 кг/дка. Средният добив при ечемика е 394 кг/дка, при 329 кг/дка за миналата година. Ожънати са около 32 хиляди дка ечемик в региона, като от тях са добити над 12 хиляди тона. От близо 200 хиляди декара пшеница са ожънати почти 99%. До момента средният добив от тях е 453 кг/дка, при едва 361 кг/дка миналата година. Най-висок е добивът в община Ловеч, а най-нисък в Тетевенско, информира БНР.

Според Надежда Василева, директор на главна Дирекция "Аграрно развитие" към областна служба "Земеделие" в Ловеч, изкупните цени на пшеницата са много по-ниски в сравнение с миналата година. В момента изкупната цена е 25-30 ст./кг, при около 45 ст./кг за същия период на 2012 г. Това е в резултат на добрата реколта и свръхпроизводството през тази година в целия Ловешки регион.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.