1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Жътвата на лавандула закъсня

Жътвата на лавандула закъсня

Цените са нагоре

Жътвата на лавандула в Южна България започна с около десет дни закъснение. Има вероятност студените периоди на май и юни да окажат негативно влияние върху качеството на маслото. Според агрономи и в Северна България прибирането на етерично-маслената култура ще се забави.

Основните показатели на тазгодишната лавандулова реколта ще бъдат обърнати. Продукцията в Южна България ще бъде по-малка, но за сметка на по-добри цени. Заетите в бранша все още се въздържат от прогнозни цени за тази година, но миналата те са варирали от 80 до 120 лева за килограм масло. Стойностите зависят от пазара, има непродадени количества от 2016-та. „Примерно ако се почне около 15 - 20-ти юни, когато е в пълен цъфтеж лавандулата, маслата ги има вече. Много е кратък периодът на прибиране, трябва да е максимално напекана. Това става чак следобед към 13-14 часа и от тук се скъсява периодът на прибиране. Докато след като прецъфти тогава може да започне малко по-рано около 11 часа и да продължи до 6-7 часа вечерта", обясни агрономът Слави Стайков.

За разлика от розите лавандулата се прибира, когато на полето е горещо. При двете култури се застъпват някои от задължителните обработки. „Ръчните окопавания не могат да се изключат особено във втора, трета година трябва да са много - поне 4 на година. В момента, когато лавандулите се окопават тогава е брането на розите, почват изнасяне на зеленчуци в района, черешите се берат май месе и се застъппват. Това води до трудното намиране на работна ръка", коментира Слави Стайков.

Когато културата няма високи качества на маслото, фермерите прибягват до сушене на цвета за различни приложения. Процесът обаче е трудоемък и изисква специални условия.

Автор: Мирела Спасова

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.