1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Жените на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“

Жените на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“

Специално издание на Фермерския фестивал на 24 март 2021, 12-13 часа

Дали сте забелязвали, че жените от Фермерския фестивал в София са мнозинство, повече от 80%? Дори когато виждате мъже зад щанда, бъдете сигурни: зад тях стои жена – с неотменима помощ и вдъхновение.Тези жени идват от различни места – столицата, но и малки градове и села в отдалечени райони, където са едни от малкото, заели се с бизнес. И успяват! И резултатите можете да опитате фермерския пазар.

През женския месец март искаме да Ви срещнем с тях на специалното издание на пазара ЖЕНИТЕ НА ФЕРМЕРСКИЯ ФЕСТИВАЛ:  24 март 2021, сряда, между 12 и 13 часа. А ако не можете тогава, елате по което време на деня ви е удобно: Фермерският фестивал е от 10 до 18 часа.  Ще можете да поговорите с тях – макар и през маски и от разстояние, да научите повече за техните делници и празници, успехи и малки разочарования, мечти. И разбира се, да си вземете нещо от тяхната продукция.

Денят на тези жени е много по-дълъг от обичайното работно време: те са на крак от ранни зори до късна вечер – гледат животни, квасят мляко, правят сирене и кашкавал, месят хляб и сладкиши, варят лютеници и сладка, майсторят бижута или натурална козметика. Някои имат и друга работа.Зад усмивките им на пазара няма да усетите, че те работят в един от най-тежките сектори на производството – земеделието и производството на храни!Но намират и време за местното читалище, за плетка и шев, за занимания с децата и внуците, за хоби като народни танци или каране на колело сред природата.

С подкрепата на Българския фонд за жените по техния конкурс за 8 март и Фондация Биоселена, организатор на Фермерския фестивал Ива Тончева и Георги Стоянов работят по клипове с истории на жени от пазара, за да надникнат в тяхното всекидневие.

Фермерският фестивал „Произведено във фермата“се организира сряда и петък пред Министерството на земеделието в София. Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.