1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Жителите на няколко рудоземски села намериха алтернатива на тютюна и картофите

Жителите на няколко рудоземски села намериха алтернатива на тютюна и картофите

Вече три години в общината отглеждат краставици

Жителите на няколко рудоземски села намериха алтернатива на тютюна и картофите, отглеждайки краставици в Родопите, предаде Агенция  "Фокус".

Вече три години в общината отглеждат нетрадиционната за планината култура, като се радват на добри добиви и печалба. Кметът на селата Войкова лъка и Бърчево Зия Маданлийски обясни, че още преди години, заедно със съпругата му са започнали да търсят алтернатива на картофите и тютюна, засаждайки първо арония. Впоследствие, Маданлийски, който вече е кмет на селата три мандата, се възползва от Програмата за развитие на селските райони и програмата „Млад фермер”, по която засажда около 1 декар краставици, което се оказва успешна инвестиция.

В момента само кметът има четири декара с краставици в село Бърчево, разпределени в три стопанства. Впоследствие с отглеждането на този вид зеленчук се захващат още 15 души в различни селища, предаде Фокус.

Маданлийски обясни, че това е първото доказателство, че в Родопите може да се отглеждат и други култури, а не само картофи и тютюн.

В момента в личното си стопанство кметът внедрява нови технологии за производство на краставици, като лехите се облицоват със специално фолио, което задържа влагата, топлината и способства за намаляване на вредителите, като листни въшки, миниращи молци и други. Изградени са системи и за капково напояване, а самият факт, че краставиците се произвеждат в Родопите ги правят уникален биопродукт.

Кметът каза още, че отглеждането на краставици - тип корнишони, е доходоносен бизнес за планината, тъй като досега всичко се е внасяло от полето, което оскъпява продукцията. Единственият проблем е разликата в температурите през нощта и през деня в планината, но амплитудата се компенсира с фолио.

Освен доходоносен бизнес за производителите, покрай плантациите с корнишони се отварят и работни места.

В Рудоземско от декар се добиват средно 2 тона краставици. Добивът е по-нисък от полето, но качеството е много по-добро, категоричен бе Маданлийски.

Тази пролет ще се засеят около 12 декара със зеленчука в общината, като площите всяка година се увеличават. Миналата година за пръв път в село Бърчево са засети и няколко декара със зеле и домати без колове. Те също са дали добри резултати и площите с тях ще се увеличават, тъй като носят още по-голяма печалба. Според кмета ако няма проблеми с деленето на земята, особено по селата много повече хора ще се занимават със земеделие.

"Земеделието може да помогне да се намали безработицата в региона", категоричен бе кметът на Бърчево.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.