1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Животновъди и млекопреработватели започват преговори за регулиране на взаимоотношенията при изкупуването на млякото

Животновъди и млекопреработватели започват преговори за регулиране на взаимоотношенията при изкупуването на млякото

Браншовиците очакват съдействие и от страна на администрацията

Животновъди и млекопреработватели започват тежки преговори за регулиране на взаимоотношенията при изкупуването на млякото, за да се предотвратят аномалиите при определянето на цените. Повод за дискусиите е поредният спад в цените на суровото мляко, който на фона на покачващите се цени на горивата фермерите определят като нереален.

„Браншовите организации от всички подсектори на животновъдството са готови с предложение за рамков договор, по който да работим с търговците и млекопреработвателите. Желанието на всички е да се стигне до изгоден вариант за страните, който да пресече нелоялните практики при изкупуването на суровината и огромните разлики в цените, които често са под себестойността на производство“, съобщи за Investor.bg. Пени Ботева, съветник и координатор между браншовите организации и администрацията в земеделското министерство.

„Не може всяка година цената на литър краве мляко през зимата да се движи между 80 и 90 стотинки, а през лятото да бъде двойно по-ниска. Необяснимо е и защо при изкупуването на овчето мляко в едни региони на страната то върви по 1,50 лв. за литър, а в други – по едни лев“, допълни и Бойко Синапов, председател на Съюза на овцевъдите в България.

Дискусиите по бъдещия договор са насрочени за следващото заседание на Консултативния съвет по животновъдство, който ще се проведе веднага след великденските празници. „Напълно наясно сме, че в условията на пазарна икономика, не можем да задължим търговците да фиксират определени цени, но с рамковите договори ще се опитаме да поставим поне минимални прагове, така че да не се стига до фалити заради продажбите под себестойност“, обясни Бойко Синапов.

Целия материал за предстоящите дискусии между животновъди и млекопреработватели четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.