Животновъди и млекопреработватели започват преговори за регулиране на взаимоотношенията при изкупуването на млякото

Браншовиците очакват съдействие и от страна на администрацията

Животновъди и млекопреработватели започват тежки преговори за регулиране на взаимоотношенията при изкупуването на млякото, за да се предотвратят аномалиите при определянето на цените. Повод за дискусиите е поредният спад в цените на суровото мляко, който на фона на покачващите се цени на горивата фермерите определят като нереален.

„Браншовите организации от всички подсектори на животновъдството са готови с предложение за рамков договор, по който да работим с търговците и млекопреработвателите. Желанието на всички е да се стигне до изгоден вариант за страните, който да пресече нелоялните практики при изкупуването на суровината и огромните разлики в цените, които често са под себестойността на производство“, съобщи за Investor.bg. Пени Ботева, съветник и координатор между браншовите организации и администрацията в земеделското министерство.

„Не може всяка година цената на литър краве мляко през зимата да се движи между 80 и 90 стотинки, а през лятото да бъде двойно по-ниска. Необяснимо е и защо при изкупуването на овчето мляко в едни региони на страната то върви по 1,50 лв. за литър, а в други – по едни лев“, допълни и Бойко Синапов, председател на Съюза на овцевъдите в България.

Дискусиите по бъдещия договор са насрочени за следващото заседание на Консултативния съвет по животновъдство, който ще се проведе веднага след великденските празници. „Напълно наясно сме, че в условията на пазарна икономика, не можем да задължим търговците да фиксират определени цени, но с рамковите договори ще се опитаме да поставим поне минимални прагове, така че да не се стига до фалити заради продажбите под себестойност“, обясни Бойко Синапов.

Животновъдите ще настояват също плащанията по осъществените доставки да бъдат извършвани в рамките на един месец вместо за три, каквато е сегашната практика. Представителите на преработвателния бранш също ще поставят своите условия, като ще изискват постоянни доставки и гарантирано високо качество, поясниха браншовици. Преговорите се очертават да бъдат изключително тежки, особено на фона на кризата в хранителната индустрия и спада на потреблението.

„Повечето от колегите отчитат тези обективни фактори, но е крайно време да сложим ред във взаимоотношенията си, защото от ниските изкупни цени губи не само животновъдството, но и хранителната индустрия“, обясни още Пени Ботева. Целта на преговорите е да се достигне до приемливо споразумение, което да удовлетворява страните и да има по-дългосрочен ефект върху пазара.

„Ако правителството иска да насърчи тютюнопроизводителите да инвестират в животновъдство, трябва да ни подкрепи, защото при този нерегулиран пазар трудно ще привлекат нови хора да се захванат с бизнеса“, коментира още Бойко Синапов.

Браншовиците очакват съдействие и от страна на администрацията, която чрез регулации да стопира някои негативни ефекти при изкупуването на суровото мляко.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.