Животновъди от Ямболско засегнати от чумата по животните излязоха на протест

Според решение на БАБХ овце и кози от засегнатите общини не могат да се реализират извън тях

Животновъди от Ямболско и региона, засегнати от чумата по животните, блокираха тази сутрин пътя Елхово - Шарково. Те поискаха Агенцията по храните да свали забраната за продажба на месо и мляко заради големите загуби, които търпят, съобщава БНТ.

Със заповед на Агенцията по безопасност на храните на стопаните около огнищата на чума в Боляровско бе забранено пускането на животните на паша. Повече от месец те се отглеждат в оборите, което води до сериозни финансови загуби.

Вчера, 9 август във връзка с въпрос от животновъди за възможността дребни преживни животни от засегнатите от чума региони да се колят във вътрешността на страната, БАБХ напомни, че на този етап това не е възможно.

Ограниченията са наложени с РЕШЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ (ЕС) 2018/954 НА КОМИСИЯТА от 4 юли 2018 година за установяване на определени защитни мерки с оглед на предотвратяване на разпространението на чумата по дребните преживни животни в България.

Съгласно това решение животните трябва да се заколят в кланица в зоната (седемте южни общини на Ямболска и Бургаска област) и месото да се реализира в същата зона. Добитото от зоната месо и мляко може да напусне зоната, само ако е преминало подходящата термина обработка, описана в решението.

Действащото решение налага тези ограничения до 28 декември 2018 г. Преди тази дата овце и кози от тези 7 общини не могат да се колят и да се продават извън тях.

Според част от ветеринарните лекари в района на Боляровско чума по дребните преживни животни няма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.