1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Животновъди скочиха против протестиращите ветеринари

Животновъди скочиха против протестиращите ветеринари

Фермерите ще загубят пазари и ще понесат икономически загуби от появилите се болести

Животновъди от Шуменско и Силистренско са възмутени, че ветеринарите продължават да не извършват държавната имунопрофилактика. Според тях този протест е неоснователен. Те се опасяват, че фермерите ще загубят пазари и ще понесат икономически загуби от появилите се болести.

Реакцията на животновъдите от Шуменско и Силистренско е твърде остра. Те информират, че към тях ще се присъединят и колегите им от други райони на страната.

Бисер Чилингиров – председател на Националната овцевъдна асоциация сподели пред Агро ТВ, че животновъдите са силно обезпокоени.

„При условие, че върлува "Син език" да откажеш да правиш профилактика това е престъпление. Ако така продължават ветеринарните лекари да се гаврят с българските фермери ние ще направим с говедовъдния съюз фирма която да обслужва фермерите“.

Както е известно, ветеринарите протестират против занижените цени за различните дейности в Тарифата за имунопрофилактика. Освен в Шумен и в Силистра, и ветеринарите от Разград, Видин и София-област са спрели държавната имунопрофилактика. Те твърдят, че разходите им са под себестойността на манипулациите.

По думите на Чилингиров обаче това не е вярно. Не са занижени цените по тарифата. Просто в годините тя беше изкуствено завишена сподели председателя на Асоциацията.

Бисер Чилингиров сподели, че ветеринарите отказват да сключват договори с фермерите и не винаги издават фактури.

По думите на председателя не можеш да вземеш 5 лева за маркиране на животно при положение че имаш 100 агнета по 5 лева това си е сериозна сума. Един път искат пари от държавата и в същото време взимат пари от фермерите без да издават фактури.

Чилингиров предлага да се вземат спешни мерки за излизане от ситуацията, за  да не се обърне очакваната от години тенденция - увеличено поголовие на овце-майки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.