Животновъдите да бъдат внимателни при закупуване на добитък от Гърция

Има риск от пренасяне на зарази при нерегламентирана търговия

Фермерите трябва да внимават при закупуване на добитък от Гърция. Това е заявил пред Агенция Фокус председателят на Национална овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров. „Не бива да бъдем алчни, а да можем да платим малко по-скъпо”, добавя Чилингиров и уточнява, че животните трябва да имат сертификат и пътен лист, за да бъде фермера сигурен, че животните не са болни. „Апелираме движението да става по регламент, да е ясно, че животните са здрави”, подчертава той.

„Границата е отворена, има контакти на нашите фермери от южна България с техните. Какъвто и контрол да има от страна на Българска агенция по безопасност на храните, сами трябва да контролираме какво вкарваме в кошарата”, коментира Чилингиров. 

Според Чилингиров кризата в Гърция няма да се отрази на българското животновъдство като пояснява, че още преди пет – шест години страната е спряла да внася масово овце. „Помним, че преди 2007 година имаше износ, но тогава там имаше пари. В момента има икономически затруднения и затова с малки количества изнасяме, особено по празниците и основно се търсят нашите агнета, защото са по-качествени. 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.