1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Животновъдите да бъдат внимателни при закупуване на добитък от Гърция

Животновъдите да бъдат внимателни при закупуване на добитък от Гърция

Има риск от пренасяне на зарази при нерегламентирана търговия

Фермерите трябва да внимават при закупуване на добитък от Гърция. Това е заявил пред Агенция Фокус председателят на Национална овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров. „Не бива да бъдем алчни, а да можем да платим малко по-скъпо”, добавя Чилингиров и уточнява, че животните трябва да имат сертификат и пътен лист, за да бъде фермера сигурен, че животните не са болни. „Апелираме движението да става по регламент, да е ясно, че животните са здрави”, подчертава той.

„Границата е отворена, има контакти на нашите фермери от южна България с техните. Какъвто и контрол да има от страна на Българска агенция по безопасност на храните, сами трябва да контролираме какво вкарваме в кошарата”, коментира Чилингиров. 

Според Чилингиров кризата в Гърция няма да се отрази на българското животновъдство като пояснява, че още преди пет – шест години страната е спряла да внася масово овце. „Помним, че преди 2007 година имаше износ, но тогава там имаше пари. В момента има икономически затруднения и затова с малки количества изнасяме, особено по празниците и основно се търсят нашите агнета, защото са по-качествени. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.