1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Животновъдите настояват за среща в земеделското министерство

Животновъдите настояват за среща в земеделското министерство

Снимка:

Бойко Синапов: Браншът за пореден път е пред колапс

Животновъдите настояват за среща в земеделското министерство, за да поставят два въпроса – докога ще продължава практиката хора, които не отглеждат животни, да ползват общински мери и пасища и да получават субсидии за това и как фермерите ще получат облекчения при акциза за гориво за стопански нужди тази година. Бойко Синапов  от Националната асоциация на животновъдите каза в предаването "Преди всички" на БНР, че браншът за пореден път е пред колапс и години наред губи средства заради пасищата и мерите.

Бойко Синапов каза още, че многократно са сезирали за проблема земеделското министерство и ДФ "Земеделие", но той продължава да стои. Сред незаконните ползватели на общински мери и пасища има и висши държавни служители и депутати. Синапов предупреди, че ако не престанат с тази тотална кражба на средства, ще каже имената им.

Представители на всички регионални структури на Националната асоциация на животновъдите днес ще пристигнат в София за среща в МЗХ. Фермерите ще настояват пред министъра и да се променят правилата, по които ще получават облекченията при акциза за гориво за стопански нужди.

Заместник-министърът на земеделието Бюрхан Абазов каза в "Преди всички", че за първи път тази година животновъдите ще получават ваучери за гориво от 1-ви април до 15-и май 2014 г.

Зам.-министърът обясни във връзка с проблема с пасищата и мерите, че в НС са внесени промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, за да се даде възможност животновъдите без търг и конкурс да получат мери и пасища от Държавния поземлен фонд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.