1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Животновъдите заплашват с протести

Животновъдите заплашват с протести

Вместо 70% в началото на зимата те ще получат едва 40% от националните доплащания

Въпреки че започна изплащането на част от националните доплащания за овце-майки и кози-майки, обвързани с производство, животновъдите са гневни, че бяха излъгани и вместо 70% в началото на зимата ще получат едва 40% от средствата. Миналата седмица Фонд „Земеделие" преведе малко над 30 млн. лв. за фураж на едрите преживни животни.

Вместо през октомври да бъдат преведени по 22,50 лева, както сегашният министър обеща на животновъдите през лятото, сега Фондът изплати 18.50 лв. Останалите средства ще се отпуснат в началото на 2014 г.

"Много ферми се намират във високите планниски части, където през зимата е трудно да се качват камиони с фураж. След като парите ще бъдат пуснати през януари, сега стопаните отново трябва да вземат кредити, за да се снабдят със зърно навреме", коментира председателят на асоциацията на животновъдите Бойко Синапов, цитиран от Money.bg.

Преобладаващата част от стопаните обаче още не могат да изплатят старите си кредити. Затова производителите искат обяснение от властта и заплашват с протести. След допитване с членове на всички животновъдни организации ще е ясно дали и кога ще бъдат насрочени протести.

От министерството не дадоха обяснение защо по-голямата част от средствата ще се платят догодина. Те припомниха, че през декември т.г. все пак на животновъдите ще бъдат изплатени и 41 млн. лева по схемите за специфично подпомагане за млечни крави, овце-майки и кози-майки, които се превеждат от европейския фонд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.