1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Животновъдни асоциации подкрепят Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти

Животновъдни асоциации подкрепят Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти

Те виждат в нейното изпълнение първата стъпка за излизане от кризата, в която се намира говедовъдството

Приемането на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти сега, решава дали ще имаме говедовъдство или не, ще консумираме ли български сирена и кашкавал или не. Това се посочва в становище на Националния съюз на говедовъдите в България, Националния съюз на млеко- и месопроизводителите – гр. Стара Загора, сдружение „Тракия милк” Пловдив, Съюза на животновъдите в България, Животновъдно сдружение „Стария Балкан” – Карлово и СНЦ ОРАПОБ – Калофер, Асоциация на Биволовъдите в България, Национална асоциация на животновъдите, Национална овцевъдна организация, Асоциация на животновъдите Странджа, обединяващи 80% от фермерите говедовъди, и произвеждащи 90% от млякото на България.

Организациите подкрепят и застават зад министър-председателя за приемане на Наредбата, виждайки в нейното изпълнение първата стъпка за излизане от кризата, в която се намира в момента говедовъдството.

"Гражданите да бъдат спокойни, че няма да бъдат „залети с мляко”, защото националната млечна квота се изпълнява едва на 70%, броят на млечните крави намалява, и на фермите – също. Колкото до това, че ни плашат, че мандрите няма да ни изкупуват млякото, то и сега те не го купуват", се казва в становището.

Говедовъдите, които са близо 150 000, а със своите семейства много повече, могат да излязат на протести, но се надяват, че правителството ще прояви разум и ще сложи ред и правила в млечния сектор, по които да работят и говедовъди и млекопреработватели.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.