1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зооинженер на България – 2014

Зооинженер на България – 2014

Годишнитe награди на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството бяха връчени в 4 категории

Зооинженер – селекционер на годината е Бойко Стоянов от Карлово. Годишнитe награди на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството събраха в курорта Боровец специалисти от цялата страна. Те бяха връчени общо в 4 категории от ръководителя на Агенцията проф. д-р Васил Николов.

Избраният за зооинженер – селекционер на годината, Бойко Стоянов работи в екип с още 6-ма зооинженери. Той се грижи за 12 000 овце от три породи и 1 200 каракачански коне.

В категорията Зооинженер-мениджър призът бе връчен на Венелин Георгиев от Русе – управител на стопанство с 670 овце-майки и 30 коча от породата Ил дьо франс. Младият мениджър печели награди от всички изложения, в които участва.

С приза Перспективен млад зооинженер бе отличен Деян Илиев от Стара Загора.  Той развъжда 700 овце и 170 крави от млечната порода Холщайн-фризийска.

Проф. д.с.н. Иван Венев получи наградата в категорията „За цялостен принос в областта на развъдната дейност“. Проф. Венев е обучил хиляди наши и чуждестранни студенти, издал е 7 книги в областта на генетиката, 2 учебника по зооинженерство. Има 75 научни публикации и над 100 научно-популярни статии. Проф. Иван Венев е съовтор при създаването на 2 хибрида породи свине – Плевен-1 и Плевен-2, като първият е признат за изобретение.

От името на академичната общност, заместник деканът на Аграрния факултет в Тракийски университет доц. Михаил Панайотов връчи отличие на всеки от участниците в церемонията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.