1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. 17 браншови организации искат нови правила за обезщетение

17 браншови организации искат нови правила за обезщетение

17 браншови организации изпратиха писмо до земеделския министър и до министъра на труда и социалната политика с молба да бъдат променени правилата за обезщетение при безработица

Работодатели от сектор земеделие и храни искат да се върне правилото от преди две години, когато бяха достатъчни 9 месеца непрекъсна трудова заетост за получаване на парични обезщетения. След това срокът се увеличи на 12 месеца, което има особено голямо значение за сезонните работници в селското стопанство. Темата коментира Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти“:
"Можете да си представите, нашият сезон започва март-април и свършва октомври-ноември. През зимните месеци тези работници отиваха на борсата и това си беше помощ от страна на държавата първо, за нас като земеделски производители, защото трябва да ги осигуряваме и да плащаме заплати по времето, когато нямаме необходимост от тези работници. Още по-голяма трагедия е за самия селскостопански работник между ноември и март без никакъв доход."
Земеделският министър Десислава Танева е отговорила с разбиране на проблема, казаха земеделците, а следващата стъпка е разговор и със социалния министър. Албена Симеонова добави:
"Сега ме намирате на път за Добрич, където заедно с колеги от други асоциации ще се срещнем с министър Сачева, за да ѝ обясним какъв е проблемът и какво може да се направи."
В селското стопанство има и работници с още по-стеснен цикъл на заетост, например берачи на розов цвят или плодове. За тях също трябва да се намери решение, изтъкнаха от Асоциацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.