1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. 4 млрд. скакалци унищожават площи на остров Сардиния

4 млрд. скакалци унищожават площи на остров Сардиния

Първите скакалци се появиха на острова преди около четири години и започнаха да унищожават посеви и затревени площи

Огромният брой скакалци се превръща във все по-голям проблем за италианския остров Сардиния. От земеделското министерство в Рим съобщават, че тази година в борбата срещу вредителите ще се включат и военните.
 
Първите скакалци се появиха на острова преди около четири години и започнаха да унищожават посеви и затревени площи. През 2019-та експертите оценяваха техния брой на няколко стотин хиляди, настанили се на близо 2 000 хектара край градчето Отана в средата на Сардиния. 
 
Междувременно числеността на насекомите е нараснала до 4 милиарда, а засегнати площи има в 28 общини. През миналата година вредителите унищожиха 90% от фуражните и тревните посеви, предвидени за изхранване на добитъка. Ентомолози от Съединените щати, повикани за съвет, са на мнение, че масовото размножаване се дължи на идеалните условия за снасяне на яйцата, които скакалците намират на изтощените пасища. 
 
В същото време животновъдите не полагат достатъчно грижи за тези земи. Затова експертите препоръчват пасищата редовно да бъдат преоравани. По този начин яйцата и ларвите биват извадени на повърхността, където стават храна на птици и дребни бозайници. А на изоставените парцели скакалците спокойно се излюпват и чак тогава започва борбата с тях.
Тази година регионалното правителство е назначило работна група, която ще наблюдава ситуацията и ще съобщава за площи с голям брой снесени яйца. В акцията ще участват и военните, които ще предоставят специално оборудвани дронове. 
 
Според животновъдите на острова мерките са закъснели, тъй като първите нимфи започват да се излюпват в края на март, началото на април. В първите две седмици от своя живот те не се движат много, но щом полетят, вече е почти невъзможно да бъдат унищожени. Освен това биофермерите на Сардиния са против прилагането на химически препарати, които могат да застрашат техния труд. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.