1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. 50% по–малко площи с рапица в Добричка област

50% по–малко площи с рапица в Добричка област

С 50% са намалели площите с рапица в Добричка област, в сраенение с миналогодишните. Липсата на дъжд в края на лятото пък принуди част от фермерите в района да засеят с около месец по-късно от обичайното. Агрономите съветват земеделците да обърнат внимание на растителната защита на културата, най-вече срещу рапична бълха. 

Неблагоприятните климатични условия през годината са основната причина за намаляването на площите с рапица. Фермерите са имали затруднения да обработят правилно почвата, поради липсата на влага. Увеличението на ценатата на културата, от своя страна, не успява да компенсира миналогодишните загуби на стопаните. 

Голяма част от рапичните площи са засети по-късно от нормалното за сезона. Стандартно, растенията се сеят края на август, началото на септември. 

За стопаните има и друго предизвикелство. Част от посевите в Добричка област са нападнати от рапична стъблена бълха. Ако не се извършат навреме агрохимичните мероприятия на полето, тя може да причини много щети по стъблата, дръжките, а впоследствие и по централните жилки на листата. Нараняването на листната маса на рапицата е предпоставка за появата на фома, така наречените черни петна. 

Автор: Елена Дочева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.