1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. 54% от германското производство отиват за фураж

54% от германското производство отиват за фураж

На глава от населението се падат средно по 84 килограма зърнени продукти

Намаляващото поголовие от селскостопански животни в Германия оказва влияние и върху зърнения баланс на страната. По предварителни данни на аграрното ведомство през изминалата стопанска година вътрешното потребление се е свило с около 4 милиона до 39 милиона тона. 54% от тях са използвани за храна на животните, това са 4 на сто по-малко, отколкото година по-рано.
 
За фуражи са употребени близо 6 милиона и 600 000 тона пшеница, както и по 5 милиона тона ечемик и царевица. Намаленото потребление в животновъдния сектор се дължи на свитото производство на фуражни смески, като, поради по-малкото свине, най-силно е намаляло количеството фуражи за свиневъдството. Друга причина са по-високите цени за отделните компоненти на смеските. Значителен спад има при вътрешното потребление на фуражен ечемик, което се е свило с 24 %.
 През стопанската 2021/22 година 23 на сто от зърното, ожънато в Германия, са били предназначени за хранителната промишленост, а 18% – за индустриална употреба и за енергетика. В сравнение с предходния сезон това са 3 на сто повече, респ. 1 процент по-малко. Делът на посевния материал е в размер на 6 на сто. Близо 9 милиона тона зърно са употребени за храни, увеличение с 3,5%. С над 7 милиона тона най-големият се пада на меката и твърдата пшеница, на второ място с 574 000 тона е ръжта, а с 499 000 тона овесът заема третата позиция. 
На глава от населението се падат средно по 84 килограма зърнени продукти, от които 70 килограма под формата на пшеничено брашно, 6 килограма ръжено, 4 килограма овесено и 3 килограма и половина царевично брашно. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.