1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. 70% от площите са в ръцете на 1% от фермерите

70% от площите са в ръцете на 1% от фермерите

Несправедливото разпределение на селскостопанските площи не е нов феномен

Все по-малко юридически и физически лица обработват все по-големи селскостопански площи. В доклад на хуманитарната организация "Международна коалиция за земята" се казва, че в световен план 70 процента от площите са в ръцете на едва 1 процент от фермерите. Така за най-малките стопани остават едва 3 на сто от земите.
 
Несправедливото разпределение на селскостопанските площи не е нов феномен, но се засилва драстично през последните 40 години. Данните показват, че към днешна дата най-богатите 10 процента от селското население контролират 60 на сто от земите, докато най-бедните 50 % разполагат с едва три на сто. Това неравновесие застрашава препитанието и живота на около четири милиарда души, зависещи от селското стопанство.
 
В световен мащаб 70 % от земите са в ръцете на 1 процент от фермите, а в същото време 80 на сто от стопанствата са малки семейни ферми. Тенденцията се наблюдава и в Европейския съюз, където около 3 процента от аграрните предприятия разполагат с повече от половината обработваема земя.
 
Отговорността за това несправедливо разпределение трябва да се търси във все по-големия интерес на финансови компании и инвеститорски фондове към вложения в селскостопански земи. Пример за това е американски концерн, който в различни страни държи площи на обща стойност над 7 билиона долара, или почти два пъти повече от брутния вътрешен продукт на Германия за 2019 година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.