1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Стартира есенната сеитба във Великотърновско

Стартира есенната сеитба във Великотърновско

Наближава и плащането на рентите

 

Преди дни стартира сеитбата на есенни култури във великотърновското село Никюп. Земеделската кооперация „Плодородие – 95“ обработва над 8000 дка земеделски земи, като през последната година заради климатичните промени и по-топлото и сухо време, започва есенната сеитба през октомври. През последната седмица са паднали едва 4 литра дъжд, казва председателят на кооперацията Николай Николов.

„Условията не са толкова добри, защото при толкова голямо засушаване и самите обработки не са толкова прецизни. С промяната на климата започваме в началото на октомври да сеем. Ще засеем 2 250 дка с пшеница и 550 дка с ечемик,…торим, дисковаме и сеем!“

 

Тази стопанска година за кооперацията е била от лошите заради голямата суша. Кооператорите са прибрали ниски добиви от пшеница, царевица, слънчоглед и пшеница. Слаба в сравнение с предходни години е била реколтата от царевица – 570 килограма от декар.  

Масово земеделските кооперации и зърнопроизводителите изчакват да се вдигне изкупната цена на прибраната продукция. Заради украинския внос, цените на зърнените култури са понижени. Пшеницата в момента се търгува около 600 лева за тон. „Никаква търговия! Слънчогледът - и при него същата работа. Цяла България се е напълнила с украински слънчоглед!“ възмущава се земеделецът.

Земеделските производители се надяват на по-високи изкупни цени, тъй като препаратите, семената и горивата са смазващо скъпи. Но и на по-ниски изкупни цени кооперацията в Никюп ще започне да продава прибраната реколта, тъй като заради инфлацията са повишили рентата от 60 лева на 70 лева за декар. А са обещали на хората да изплащат рентата от земите им след 20 октомври.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.