1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. АБНТ към МЗм: Настояваме изискването за 100% почвено покритие в ДЗЕС 6 да се запази

АБНТ към МЗм: Настояваме изискването за 100% почвено покритие в ДЗЕС 6 да се запази

Становището на Асоциацията на Българските Но-тилъри е адресирано до министър Гечев и до директора на Дирекция Растениевъдство

„Ние настояваме изискуемият процент почвено покритие да се запази на минимум 80% и подкрепяме изискването от 100% почвено покритие в контекста на ДЗЕС 6. При условие, че в този процент се включват площите с растителни остатъци от предходната култура, покривните култури и културите със слята повърхност в стопанството, ние считаме, че е изпълним и смятаме за задължителен. В едно конвенционално стопанство 35% така или иначе са само посевите със слята повърхност. Занижаване до такъв процент в ДЗЕС 6 означава, че нищо в досегашната земеделска практика няма да се подобри и надгради в посока съхраняване на почвен ресурс.“ Това пише в свое становище председателят на АБНТ Александър Китев от името на цялата земеделска общност по консервационно земеделие в България. Становището е адресирано до министъра на земеделието Явор Гечев и до директора на Дирекция Растениевъдство в МЗм Петър Кировски.

Поводът: преговорите с ЕК по окончателната версия на Стратегическия план и съдържанието на изискването за ДЗЕС 6.

В позицията на АБНТ се посочва още:

„Ние смятаме, че е недопустимо да се правят груби компромиси с постигането на заложените в ОСП цели – а именно опазване на почвите. Смятаме също, че не е редно да се правят компромиси с парите на данъкоплатците, които очакват земеделието да се промени.

Смятаме, че на цялото земеделско съсловие трябва да е ясно, че е необходимо да се поемат ангажименти и да се извършват реални действия в тази посока, за да бъде субсидиран бизнесът им с парите на данъкоплатците. Смятаме, че на това ниво не може да се търси само удобството на бизнеса. Държим да припомним, че АБНТ винаги е настоявала за тези изисквания.

От позицията на земеделска общност, която вече прилага този стандарт, настояваме изискването за 100% почвено покритие в ДЗЕС 6 да се запази!“

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.