1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Андрей Андреев: Повече от 10 години ставките на директните плащания не са актуализирани

Андрей Андреев: Повече от 10 години ставките на директните плащания не са актуализирани

В момента те варират от 250 до 300 лева за хектар

България официално настоява за изравняване на субсидиите в Европейския съюз за земеделските производители и то още през настоящата година, до 31 декември 2023 г., в хода на разглеждането на Многогодишната финансова рамка. Земеделските производители у нас се надяват това да стане реалност.

В земеделска фирма във великотърновското село Козаревец обработват около 8000 декара земя. Традиционно отглеждат есенни и пролетни култури, люцерна и овощни насаждения.

„Субсидиите се дават, откакто България е влязла в ЕС. Конкретно нашата фирма получава субсидия от 2012 година. До момента сме отговаряли на условията, винаги сме изпълнявали изискванията. За 2021/2022 година не са изплатени на сто процента субсидиите, винаги се изплащат на няколко транша. Изплатен е първият транш през декември 2022-ра година. Оттук нататък предстоят още плащания… В момента влизаме в следващ програмен период, където няма яснота по изискванията за отглеждане на културите, по спазване на различни мероприятия“, каза Андрей Андреев, агроном и прокурист в земеделска фирма.

Той и неговите колеги зърнопроизводители одобряват решението на служебния министър на земеделието да изпрати позиция до Брюксел за изравняване на субсидиите за българските земеделски производители с тези на колегите им в другите страни членки. „Нямам информация конкретно коя държава какви субсидии получава, но знам, че в България получава най-ниските субсидии…
Според Андрей Андреев, за повече от 10 години ставките на директните плащания от Европейския съюз за обработваема земя не са актуализирани. В момента те варират от 250 до 300 лева за хектар. Ставката за първите триста декара пък тази година е намалена с лев – от 15 на 14 лева на декар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.