1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Ангел Вукодинов: Аз не вярвам, че което и да е правителство е загрижено за нашата съдба

Ангел Вукодинов: Аз не вярвам, че което и да е правителство е загрижено за нашата съдба

Ефектът от субсидиите вече е нулев, твърди дългогодишният земеделец

Пловдивският съюз на зърнопроизводителите не участва в протестните действия, организирани от НАЗ в цялата страна на 14 септември.

"Личното ми мнение е, че протест не знам срещу кого правим, когато правителството заявява, че ни подкрепя. Друг е въпросът, че по линия на държавната помощ от 426 милиона лева, всички сектори са включени, нищо лошо - нека да се подпомагат. Най-уязвимият сектор, с най-уязвимата култура - най-вече слънчогледът, е включен точно с 0 лева. Аз не вярвам, че което и да е правителство е загрижено за нашата съдба."

Зърнопроизводството е в сериозен колапс. Ефектът от субсидиите вече е нулев – при 30 лева субсидия на декар, при 1500-2200 лв. торове на тон и при 90-100 лв. наеми – може да се направи сметка, посочи Вукодинов.

„Прочетох ужасяващата новина, че 1,3 млн. тона слънчоглед са влезли в страната от април до момента. Имайте предвид, че при 7-8 млн. дка със слънчоглед у нас, ние ще имаме 1,4 млн. тона при среден добив от 200 кг/дка, а те толкова са внесли. От друга страна - пазарът е слаб, а някъде въобще го няма. Ще продаваме на мародерите само и само да получим някакви приходи.“

На въпрос дали зърнопроизводителите разчитат на резултат след искането на България Европейската комисия да приложи извънредни мерки заради смущенията на зърнения пазар, той отговори:

„Защо само с Европа трябва да се оправдаваме. Ако дойде помощ - добре, ако не дойде - да потърсим други решения. Трябва да се взимат ежечасни мерки!“

 

Pshenitsa biostimulanti zima sembodia

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.