1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Аржентина с най-слабата реколта от соя от началото на века

Аржентина с най-слабата реколта от соя от началото на века

Възможно е очакванията да бъдат занижени

 Аржентина е под влиянието на безпрецедентна климатична криза, съобщават от зърнената борса в Росарио. Данните показват, че в момента сушата в страната е най-страшната от 60 години, а температурите са най-високите от началото на ХХ век. В резултат реколтите от соя и царевица ще бъдат малки.
 
Според най-новата прогноза на борсовите анализатори количеството соя, което стопаните в Аржентина ще приберат през сезон 2022/23, ще бъде най-слабата от началото на века. Възможно е очакванията да бъдат занижени, тъй като сушата продължава и засега по-обилни валежи не се очакват. Страната е най-големият износител на соево масло и соев шрот в света и заема третата позиция по експорт на царевица. 
Експертите оценяват реколтата от соя на 27 милиона тона, което е далеч под прогнозата за 34 милиона тона от миналия месец и изостава от досегашния отрицателен рекорд от 2001 година, когато бяха ожънати 27 и половина милиона тона. 
 
Сериозна корекция надолу направи и американското земеделско министерство в своя мартенски доклад. Според Вашингтон соята ще даде 33 милиона тона, т.е. 8 милиона тона по-малко от предишните очаквания. За царевицата се предвиждат 40 милиона тона, спрямо 47 милиона тона, прогнозирани през февруари. Аржентинските специалисти предполагат царевичната реколта да достигне 35 милиона тона, вместо 42 и половина, посочени в прогнозата от миналия месец. В резултат на тези лоши резултати износът на царевица ще спадне до 6 и половина милиона тона, при 16 през предходната стопанска година. 
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.