1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Австралия очаква много добра зърнена реколта

Австралия очаква много добра зърнена реколта

Подходящите климатични условия се отразяват много добре на най-важната култура, отглеждана в страната

С началото на лятото в Австралия започна и прибирането на зърнената реколта. След две слаби години, през които страната беше подложена на суша и високи температури, новият сезон обещава много добри резултати, които могат да достигнат 51 милиона тона, изчисляват от земеделското ведомство в Канбера.
 
Ако прогнозата се сбъдне, това би било втората най-добра реколта в историята на страната, след рекорда, постигнат през 2017 година. В сравнение със сезон 2019/20 очакваното сега количество ще бъде със 76 % по-голямо.
Две са основните причини за положителния резултат. На първо място това са достатъчните валежи през пролетта, паднали в регионите с най-голямо зърнопроизводство. Освен това стопаните разшириха с 23 на сто площите, засети със зимни култури. 
Подходящите климатични условия се отразяват много добре на най-важната култура, отглеждана в Австралия. От пшеницата се очакват 31 милиона тона, или двойно повече, отколкото миналата година. С най-голям дял от този ръст е щатът Нов Южен Уелс, където фермерите удвоиха площите и сега се надяват на 6 пъти по-голяма реколта в сравнение с 2019-та. 
За рапица стопаните са отредили 30 на сто повече земя и ще приберат близо 4 милиона тона, или с 59 процента над миналогодишния резултат. По-голямата част от рапичната реколта се изнася.
Добрите метеорологични условия ще позволят на фермерите в Куинсленд и Нов Южен Уелс да разширят и площите за летни култури. Очакванията са за три пъти по-голяма реколта от сорго, царевица, ориз и памук. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.