1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Български производители се запознаха с иновациите в отглеждането на домати в Нидерландия

Български производители се запознаха с иновациите в отглеждането на домати в Нидерландия

Синджента представи добрите практики в развитието на сегмента от чери и „бейби плъм“ домати

Доматите са една от най-отглежданите култури от земеделските производители в България. Близо половината от продукцията идва от оранжерии, за да може да бъде задоволяван пазарът през по-голямата част от годината. Стопаните все още залагат на стандартни сортове домати, но някои от тях вече търсят възможности да разнообразят и подобрят производството си. Пазарът на чери и специални домати в страната е по-ограничен в сравнение с познатите типове и разновидности, като в него има доста голям потенциал за разрастване. Основно е доминиран от вносна продукция на чери и „бейби плъм“ (baby plum) сортове. Затова производителите на зеленчуци у нас имат все повече стимули да се заемат с отглеждане на специални сортове домати и да въвеждат нови технологии, осигуряващи по-добър добив и по-качествена продукция. Водеща причина е търсенето на пазара, като все повече потребители искат да опитат нови и различни вкусове. Хората следват тенденциите в кулинарията, пътуват повече и се срещат с различни видове продукти, които са популярни по света.

Именно с отглеждането на тези специални видове, новите технологии, добрите практики и обмяната на опит се запознаха български производители на домати, които посетиха развойния център Tomato Vision на Синджента в Нидерландия. Страната е е лидер в производството на домати в Европа и всички иновации, свързани с него. Отглеждането на специални домати е свързано с използването на модерни технологии и иновации в т. нар. хидропонни оранжерии, които имат редица предимства. Демонстрационният център Tomato Vision в Маасланд, Нидерландия, променя методите в селекцията на домати и отговаря на бъдещите пазарни нужди. Той представлява високотехнологична оранжерия, разположена на 14 000 м², където 800 уникални нови хибрида са тествани и подбрани, като се използват ултра модерни и традиционни технологии за селекция.

С добрите практики на Tomato Vision се запознаха земеделските производители Иван Иванов и Александър Петров от Царева Поляна (Хасково); Васил Спилков от Нова Загора; Цветан Йорданов от Мездра. Те са дългогодишни партньори на Синджента, които освен традиционни домати, от няколко години отглеждат и т. нар. специални домати - чери и „бейби плъм“ (baby plum) и са едни от новаторите в отглеждането на такива сортове в страната. Производителите се срещнаха с Рик Лутенс, глобален портфолио мениджър за домати в Синджента, който ги запозна с новостите в селекцията, обмениха опит в технологията на отглеждане на домати на хидропоника и обсъдиха последните глобални тенденции в производството, дистрибуцията и маркетинга на готовата продукция домати. Много важно условие за постигане на добър и качествен добив е контролът на електропроводимостта (EC) и киселинността (Ph), като за тях е изключително важно да са постоянно, т.е. да не се получават резки промени в нивата има, сподели Рик Лутенс. Освен това електропроводимостта трябва да се покачва равномерно в периода на отглеждане, с около 0,5 пункта на 10 дни, за да не се стресира растението. По отношение на пазара, портфолио мениджърът каза, че над 70% от дистрибуцията в страните от БеНеЛюкс вече е в сегмента на чери и „бейби плъм“ (baby plum) домати. Това са дължи на нарастващата и вече много значима тенденция на здравословно хранене и прилагането на доматите като „снекинг“ - похапване между храненията. Важен момент при предлагането на този тип домати е да се съобрази опаковката и по-скоро количеството, което се предлага, спрямо мястото на продажба. Като пример Рик Лутенс даде, че в по-големите супермаркети, разположени в покрайнините на градовете, акцентът е върху по-големи опаковки (около 1 кг), тъй като потребителите там пазаруват основно за семейството и в по-големи количества за консумация вкъщи. В магазините в центъра на градовете се акцентира върху по-малки опаковки (около 250 гр), тъй като хората пазаруват основно с цел „снекинг“ – за офиса или парка.

След запознаването на производителите с новите технологии и тенденции в центъра Tomato Vision бяха селектирани няколко сорта специални и „бейби плъм“ домати, които ще бъдат изпитани следващия сезон в оранжериите им в България. Заедно с експертите на Синджента се спряха на червен и кръгъл сорт с отличителен наситен вкус, добре познат на потребителите в Нидерландия. Също така два сорта с бледожълт цвят, с характерен сладко-кисел вкус и един нов продълговат червен сорт, със силно растение за по-концентрирана реколта. Компанията ще работи в тясно сътрудничество със стопаните, за да може да оказва подкрепа за развитието на сегмента от чери и „бейби плъм“ домати и да ги консултира за всичко, което е необходимо в процеса на засаждане и отглеждане на реколтата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.