1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. БАМ-Я: Искаме подпомагане за хуманно отношение към сезонните работници

БАМ-Я: Искаме подпомагане за хуманно отношение към сезонните работници

Да се предвидят средства от ПРСР за създаване на добри условия на труд и почивка

В България и страните в ЕС действа мярка за хуманно отношение към животните и в същото време никой не е обръщал поглед към сезонните работници на полето, които често са изложени на лоши климатични въздействия. От Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните /БАМ-Я/ апелират да се предвидят средства по инвестиционните подмерки от ПРСР 4.1 и 4.2 за създаване на добри условия на труд и почивка. Ако бъдат закупени мобилни фургони, каравани или тип контейнерни съоръжения, които да се монтират и разположат в непосредствена близост до плантациите, подобно на кампусите в Англия, Португалия, Испания и т.н., производителността на труд значително би се подобрила, а и работата би била по-привлекателна. И в момента в България се използват подвижни съоръжения, които се правят от бали слама и найлони, които са в разрез с всички представи за хигиена на труд и производство, коментира председателят на БАМ-Я Божидар Петков.

Асоциацията подготвя становище за съвместна Работна група с представители на Министерство на земеделието и Министерство на труда и социалната политика за промени, изменение и допълнение в Закона за еднодневните трудови договори с възможни съвместни програми за осигуряване на по-добри условия на труд и почивка.

„Смятам, че по този начин ще задържим и разширим потенциала и на малкото останали в страната работници, които живеят в райони с ниска трудова заетост, но пък може да мигрират в различни райони на страната, където има работа“, уточни Божидар Петков.

В Португалия на 100 кг набрани малини цената е 50 евро, в България вече втора година килограм малини се заплаща между 1,20 лв. до 1,50 лв., което означава, че тук заплащането е по-високо, но условията на труд и почивка са по-лоши.

„Защитата на нашите сезонни работници е приоритет номер едно и ако направим паралел, че ежегодно се дават около 30 млн. за хуманно отношение към животните, ние искаме една мярка за рамките на 1-2 години с бюджет 20 млн. лв.“, подчерта браншовикът.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.