1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Безколовите розови домати като алтернатива на затрудненото оранжерийно производство

Безколовите розови домати като алтернатива на затрудненото оранжерийно производство

Полското производство на домати за прясна консумация е добра алтернатива за компенсиране на трудностите, свързани с оранжерийното производство

Поради множеството трудности, пред които са изправени производителите на оранжерийни домати в България, те все по-често взимат решение за диверсифициране на производството и търсят по-рентабилни решения за добив на качествена продукция.

Доматът е традиционна култура у нас и търсенето целогодишно е високо. Според данни от изследване за производството на зеленчуци в България на Министерство на земеделието, храните и горите за реколта 2019 г., представени през април 2020 г., едва 1/3 от доматите, произвеждани в България, са оранжерийни, а всички останали се отглеждат на открито, включително тези за преработка и консервиране. При доматите за прясна консумация, разпределението между оранжерийни и открито производство е наполовина.

Броят на оранжериите у нас напоследък намалява. За 2019 г., според същото изследване,   оранжериите в България са около 9200 дка и се отчита тенденция към по-нататъшно редуциране на техния брой. Основна причина са увеличаващите се разходи за енергия, които често са най-голямото перо в оранжерийното производство. Същевременно вносната продукция от съседни държави, основно Турция и Гърция, е със значително по-ниски цени от българските, поради по-ниските разходи за производство. Друг ключов фактор е липсата на работна ръка – комбинацията от демографския срив, емиграцията и пренасочването към други браншове, лишават производителите не само от квалифицирани кадри, но и често от работна ръка изобщо. Това от една страна влияе върху възможностите за адекватно производство и оказва негативен ефект върху добива. От друга страна, разходите за работна ръка се вдигат, за да се задържат работниците за периода, когато ще са нужни и да се превозват работници от по-отдалечени населени места.

tomatoSyngenta

Полското производство на домати за прясна консумация е добра алтернатива за компенсиране на трудностите, свързани с оранжерийното производство. Сред основните предимства при отглеждането на безколови домати са минималните изисквания за ръчен труд. Реално са необходими две влизания на полето от работници – за разсаждане и за бране на реколтата. Това дава доста добра рентабилност на продукцията, тъй като свежда разходите за производство значително. Този избор е удачен и за производителите, които традиционно са ориентирани към открито производство. Наред с другите им регулярно отглеждани култури, като дини, пъпеши и зеле, те лесно могат да включат и домати, тъй като разходите са малки, а изкупните цени, особено на розовите домати, са добри.

В България има традиция за производството на червени полски или безколови домати. Те се отглеждат основно през лятото, като се берат през юли и август, когато търсенето е най-голямо. Производството на розови домати на открито обаче остава ограничено. От една страна, у нас няма такава традиция, а от друга – липсват подходящи сортове, които да отговорят на изискванията на пазара.

В последните години обаче, търсенето на розови домати за прясна консумация нараства в полза на розовите домати. Основното българско производство на тези домати е оранжерийно, както и вноса, затова изискванията към качеството, вида и вкуса на крайната продукция са високи. Освен това, търговците и веригите изискват доматите да са достатъчно издръжливи на транспортиране. Досега предлаганите сортове розови домати за отглеждане на открито в много малка степен покриват тези изисквания.

tomatosSyngenta

Целенасочените усилия за развитието в селекцията на доматите в последните години позволиха на пазара да се предложат нови варианти розови безколови домати. В последните два сезона, новите хибриди на Синджента – „Хепинет“ и „Пинк а лишъс“ раздвижиха сериозно развитието на целия сегмент. Заради обнадеждаващите резултати на новите хибриди, се очаква производството на безколови розови домати у нас да расте и тази година.

Характерно за тях е, че се представят много добре в трудни климатични условия, като силни валежи и горещини. Растенията остават здрави и запазват добивния си потенциал. Крайната продукция е с много високо качество, с търсената на пазара едрина (около 250 гр.) и отличен вкус, особено важно, предвид че са полски домати.

Новите хибриди предлагат оптимален баланс между ниски производствени разходи и отлично качество на продукцията. Производители от различни краища на България вече споделят своите наблюдения. Радослава Тодорова от с. Градина, община Първомай, е впечатлена от доброто представяне на двата хибрида в тежки климатични условия на полето. Според нея, качеството на доматите е на нужното ниво и дори търговците не успяват да ги различат от оранжерийните. Друг производител – Валентин Пенков от Каварна, споделя че доматите от новите хибридни сортове са устойчиви, издръжливи и вкусни, а търсенето им на пазара е високо. „Като ранозрелост хибридът „Хепинет“ е добре – успява да узрее тогава, когато пазарът има нужда от по-голямо количество домати“, допълва той.


 

За Syngenta в България

В сегашната си форма Синджента е сравнително нова компания, но историята ѝ датира от почти 250 години. Като приемник на Циба Гайги, Циба, ICI, Зенека и Новартис, Синджента със своето трайно присъствие, дава значим принос в развитието на земеделието в България от втората половина на XX век до днес. През 2008 г. фирмата основа своя собствена организация в България – Синджента България ЕООД. Днес Синджента е неразделна част от формулата за успешно и устойчиво земеделие в България с постоянно развиващо се портфолио и набор от иновативни продукти.

От 1 януари 2014г. Синджента България ЕООД e част от новосъздадената търговска единица – Синджента Балкани, състояща се от България, Сърбия, Македония и Черна гора, с ръководител Детелин Куцаров. Тази структурна промяна е отговор на необходимостта от повече фокус върху бързо растящите пазари в България и Сърбия. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.