1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Устойчиви решения от Синджента за производство на безопасни храни, за защита на околна среда и биоразнообразието

Устойчиви решения от Синджента за производство на безопасни храни, за защита на околна среда и биоразнообразието

Тези теми бяха във фокуса на онлайн събитие, посветено на устойчивото земеделие

Синджента инвестира значителен ресурс в разработката на устойчиви решения, които помагат на фермерите да се адаптират към промените на климата и да намалят въглеродните емисии от земеделието. Тези теми бяха във фокуса на онлайн събитие, посветено на устойчивото земеделие.

„Искаме да помогнем на фермерите да произвеждат възможно най-ефективно, като в същото време опазват почвата, околната среда, подобрявайки биоразнообразието. Ние инвестираме в нови продукти, които имат по-малко въздействие върху природата, но също така ефективни, инвестираме в нови дигитални технологии, които помагат на фермерите да вземат по-добри решения, предлагаме нови бизнес модели за земеделците. Имаме мащабна инвестиционна програма в размер на 2 млрд. долара за следващите 20 години“, каза Петра Локс, ръководител направление Устойчивост в Синджента.

„Партнираме си с успешни компании като Синджента, за да получим по-добри резултати“, заяви Алекс Лисица, президент на най-голямата украинска агробизнес асоциация и изп. директор на една от най-големите украински агрокомпании, произвеждаща повече от 1 млн. тона зърнени и маслодайни култури. По думите му Украйна е един от най-големите производители в света на зърнени и маслодайни култури. Голямо значение за развитието на украинската икономика има точно земеделието. „За нас устойчивостта е успех. Вярваме, че в следващите 10 години ще получаваме до 100 долара повече приходи от хектар. Това за нас е устойчивост. Към момента устойчивостта е ключ към успешното украинско земеделие. Мисля, че украинският агробизнес се нуждае от точно такъв партньор като Синджента.“

На въпрос на водещата как ще се постигнат по-големи приходи от единица хектар Алекс Лисица обясни – посредством прилагането на технологии като Но тил и Стрип тил, чрез които се запазва почвената влага, както и чрез повече инвестиции в техника и оборудване. И добави:

„Също така биологичната защита на растенията е бъдещето и трябва да намерим решенията заедно с компании като Синджента.“

Кори Хък, управляващ направление биологични продукти в Синджента, разказа, че компанията предлага два вида биологични продукти – за провеждане на биологична растителна защита, а втората група са биостимулаторите, с помощта на които растенията се справят със стреса, породен от абиотичните фактори.

Именно и затова с придобиването на италианската компания Валагро, която е с дългогодишни традиции при производството на биостимулатори, предстои развитие на това направление.

Изпълнителният директор на Валагро Джузепе Натале е в този бизнес от 40 години.

„Днес земеделците не търсят продукти само за по-добра продуктивност, но и които са безопасни за околната среда.“

По думите му най-устойчивият начин на земеделие е да се интегрират конвенционални и биологични продукти за растителна защита, за да се увеличи потенциала на културите. Зад биологичните продукти за растителна защита стоят много наука и технологии – именно в това инвестира Валагро през последните години.

Кори Хък добави, че към момента глобалният пазар на конвенционални продукти за растителна защита се изчислява на 7 млрд. долара, докато при биологичните - пазарът е 4 млрд. долара, но заради това, че потребителите и земеделците се обръщат вече повече към природата, ще има нарастване и на този пазар.

Хуан Валеро, Хавиер Перис и Джина Суарт говориха за устойчивите решения на Синджента с цел опазване на биоразнообразието, като акцентираха на пилотния научноизследователски проект, по който Синджента работи в 5 страни - Аржентина, Чили, Германия Мексико и Испания. Провежданите опити с различни култури имат за цел настройване на земеделските практики в унисон с опазването на биоразнообразието, проследяване на условията, при които то се подобрява, както и условията за защита плодородието на почвата.

„Смятаме, че може да се произвежда по устойчив начин повече храна, подобрявайки биоразнообразието и защитавайки климата“, казаха експертите от Синджента.

Александра Бранд, регионален директор Растителна защита за Европа, Африка и Среден Изток, акцентира на предизвикателствата, които поставя Зелената сделка и какви са решенията на Синджента.

„Европейската зелена сделка очевидно ще промени начина на земеделие. Целите трябва да бъдат постигнати до 2030 г. Дотогава земеделците имат 9 сезона. За тази цел е необходимо да засилим процеса на внедряване на иновации в земеделието. Ние усилено инвестираме в подкрепа на европейските фермери.

Ще трябва да се намали употребата на синтетични химикали, необходими са нови продукти, нови активни вещества, прецизно пръскане. Също така иновации при биологичните средства за защита на културите, за да направим растенията по-силни, да се подобри качеството и количеството на продукцията. Следващата ни амбиция е внедряване на иновации за опазване на почвата и достъпа на фермерите до пазара на въглерод, намалявайки въглеродния отпечатък. И още – иновации в биоразнообразието. Ние инвестираме във всичко това и помагаме на фермерите да прилагат тези нови технологии и решения.

Синджента има стратегическо партньорство с най-голямата международна организация за защита на природата, много добре позната в САЩ. Работим с тях за промяна на нашите научноизследователски програми за по-устойчиви аграрни практики“, каза още Александра Бранд.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.