1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Биопроизводител губи право на субсидии заради пропуснат срок

Биопроизводител губи право на субсидии заради пропуснат срок

Земята му е сертифицирана от 2015 г.

Христо Ушев има малко стопанство в местността Фетинци, Панагюрище. Той се свърза с нас, за да ни разкаже казуса си.  Отглежда малини, ягоди и шафран. Земята е 15 дка - биологично сертифицирана от 2015 г. През септември 2020 г. земеделският производител става юридическо лице, а земята е прехвърлена на фирмата. Когато отива да очертава площите си тази година, служителите в Областната служба по земеделие му казват, че губи правото си да получава субсидии като биопроизводител и не може да кандидатства по Мярка 11 “Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони. Ето защо:

„Причината е, че стопнаството е сертифицирано тази година, а би трябвало да е сертифицирано до края на 2020 г. Имало такъв закон. Нямало никакъв вариант какво да се направи за тази сертификация и за получаване на биологични субсидии. Просто сертификацията за био се направи на 4-ти януари тази година. Причината е, че земята участваше в Мярка 11 и трябваше до 2021 г. да е на старата регистрация като земеделски производител. Казусът е такъв, че постоянно се тиражира как Европейският съюз гони 25% увеличаване на биоплощите, а в същото време при нас нещата са съвсем различни. Явно няма никакъв синхрон в държавата между ведомостите. Земята ми е биологично сертифицирана от 6 години. Използвам препарати, отглеждам по биологичен начин, съвсем различен от конвенционалния. В същото време субсидиите ги няма.“

 

Въпреки това земеделският производител няма да се откаже от дейността си и ще кандидатства по Мярка 11 следващата година.

 Автор: Светлозара Димитрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.