1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Биоземеделието - все по-предпочитано в Европа, пазарът за биопродукти расте

Биоземеделието - все по-предпочитано в Европа, пазарът за биопродукти расте

Обхвата на биологичното земеделие в Европа расте

Общата селскостопанкса площ за биоземеделие е сумата от „площта, която се преобразува“ плюс „сертифицираната площ“. Преди дадена зона може да бъде сертифицирана като „биологична“, тя трябва да премине процес на конверсия, който може да отнеме 2-3 години в зависимост от реколтата.

По данни на Евростат степента на биологично земеделие варира значително в различните региони на ЕС. Най-високият дял на биологичното земеделие е отчетен в региона на Австрия, Залцбург, където около половината (52%) от общата използвана селскостопанска площ е  за биологично земеделие. Има още седем региона, в които биологичното земеделие представлява повече от една четвърт от общата използвана селскостопанска площ: Северозападна Чехия (30%), Областта Нора Мелансвериге в Швеция (29%), Калабрия в Италия (29%), Малерста Норланд в Швеция (28%), Бургенланд в Австрия (27%), Сицилия в Италия (26%) и Моравскослезко в Чехия (25%).

Две са държавите в Европа, чиито политики стимулират най-много биологичното производство:

Дания: Датските потребители са определени като най-„биологичните“ потребители в света. Те купуват най-много биологични продукти в света - 13,3% за 2017 г. Още от 80-те години на 20 в. правителството на Дания полага много усилия в подкрепа на биологичното земеделие. За 2018 и 2019 г. са отделени 147 милиона евро за подпомагане на биологичното производство. Част от тях са насочени към подпомагане на фермерите да преминат към биопроизводство. Държавната програма за сертифициране също предоставя безплатни услуги на земеделците.

Австрия: Австрия е една от страните с най-висок процент биологични ферми в ЕС. Органичното земеделие се счита за много важно в Австрия. Още през 2011 г. австрийското правителство плати 168 милиона евро на биофермери. Държавното финансиране подкрепя екологичното земеделие в страната и има план за бъдещо развитие. Този план има за цел да подобри стратегиите за биологичен маркетинг и да започне работа кампании за по-нататъшно увеличаване на пазарния дял на биологичните продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.