1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Божидар Петков: Има опасност да внасяме оранжерийни малини от Полша

Божидар Петков: Има опасност да внасяме оранжерийни малини от Полша

Производителите от Англия имат среден добив от 1100 кг/дка

"Някои европейски страни са изключително напреднали в производството на ягодоплодни, а България изостава", коментира председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков.

Нашите колеги от Англия имат среден добив от 1100 кг/дка. България, за съжаление, към момента има 340 кг/дка. Имаме много да ги гоним. По-фрапиращото е това, че сравнително северни страни като Полша и Англия са много добри в оранжерийното производство. Както Полша ни изпреварва в оранжерийното производство на домати и внасяме по-евтини оранжерийни домати, така има реална опасност да внасяме и по-евтини оранжерийнималиниот Полша, защото при тях и технологичното ниво и мащабите са толкова добри, че в близкото бъдеще най-вероятно веригите ще внасят такива продукти, които са по-евтини от страни, където и климатът и другите условия са по-лоши от нашите. Явно технологичният прогрес и старанието на земеделците да работят в тази насока е по-голямо и пак ще бъдем на опашката.

Божидар Петков призова производителите да се възползват от европейските субсидии и да правят инвестиции в стопанствата си. Той взе участие и отговаря на въпроси в рамките на онлайн семинар, организиран от Националната служба за съвети в земеделието. Един от тях гласеше: Колко струва направата на една оранжерия?

Тук въпросът е какви са изискванията на този, който иска да има оранжерия. Оранжериите са за работливи, за мързеливи, за високопродуктивни. Ако аз нямам достатъчно време и не мога да съм всеки ден в моята оранжерия, бих си направил оранжерия с пълна автоматика, която сама да се отваря, да се затваря. Например такава оранжерия струва 100 лв. на квадратен метър. Оранжерия, която е само конструкция с найлон и трябва механично да отваряме и да затваряме вратите, може да струва 30 лв. Почти същото е със стоманено-стъклените. Там цените са същите, само че в евро, обясни Петков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.