1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Бразилия очаква рекордна реколта от соя, спад в Аржентина

Бразилия очаква рекордна реколта от соя, спад в Аржентина

Двете южноамерикански държави и Съединените щати държат общо 81% от глобалното производство на маслодайната култура

И през настоящата стопанска година Бразилия и Аржентина ще държат значителен дял от световния пазар за соя. Но докато Бразилия очаква поредната рекордна реколта, аржентинската най-вероятно ще бъде по-малка от миналогодишната.
 
Двете южноамерикански държави и Съединените щати държат общо 81% от глобалното производство на маслодайната култура. На четвърто място, с голяма разлика, е Индия, която допринася за 3 на сто от предлагането. Според най-новата прогноза на земеделското министерство във Вашингтон през този сезон бразилските фермери ще приберат рекордните 153 милиона тона - 23 милиона тона повече, отколкото през предходната година. Това се дължи не само на по-добрите добиви, но и на разширяването на площите с близо 2 милиона до 43 милиона хектара. Така Бразилия увеличава преднината си пред Съединените щати и запазва лидерската позиция.
 
В САЩ прибирането на реколтата приключи в края на 2022 година, а количеството се изчислява на 116 милиона тона. Това са над 5 милиона тона по-малко, отколкото година по-рано.
Заради продължаващата суша и високите температури тази година аржентинските стопани ще приберат около 3 милиона тона по-малко. Въпреки това страната остава на трето място с очаквана реколта от 41 милиона тона. За Индия се прогнозират около 12 милиона тона, което би било със 100 хиляди тона повече, отколкото през отминалия сезон. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.