1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Черешовата реколта в Кюстендилско е пред провал

Черешовата реколта в Кюстендилско е пред провал

Масово се очаква гниене на плодовете

На много места в Кюстендилска област валежите, студът и вятърът по време на цъфтежа нанесоха сериозни щети на черешовите насаждения. Неустойчивото време и всекидневните валежи, които съсипват плодовете, са причина черешовата реколта да е пред провал.

Според производителите, ако дъждовете продължат, засегнати ще са и 100% от късните сортове, които все още не са узрели. За пълното им узряване ще са необходими поне още 8 дни и то ако времето е топло и слънчево, което обаче вече носи и своите рискове.

„Опасявам се обаче, че ако спре да вали, те веднага ще припламнат и ще почнат да зреят и може и да не наедреят“, прогнозира Димитър Домозетов, производител на череши с. Пиперков чифлик.

Освен това масово се очаква гниене на плодовете. Към момента се наблюдава напукване дори и на зелените плодове.

Цената в пунктовете за изкупуване на череши е изключително ниска. Само 80 стотинки.

„Само за берачите производителят дава към 60 стотинки, 80 стотинки му плащат и като даде на двама товарачи, на него остава да плати нафтата. Това е големият бич и много стопани почнаха да се отказват. Защо нашата субсидия е на два пъти по-малка от европейската? Не е ли време да поискаме това, което ни се пада, имаме сериозни производители, какво се чака, трябва да се задвижи държавата и да си поискаме това, което ни се пада, не може така, всички комшии около нас са с по-високи субсидии. Защо?“

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.