1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Чували ли сте за ИНВАЗИВНИ ЧУЖДИ ВИДОВЕ?

Чували ли сте за ИНВАЗИВНИ ЧУЖДИ ВИДОВЕ?

Инвазивните чужди растения израстват бързо и при всякакви условия

Инвазивните чужди растения израстват бързо и при всякакви условия. Имат мощни механизми за приспособяване и размножаване. Разпръскват стотици хиляди семена. Корените им се разпростират нашироко и дълбоко. Много от тях отделят секрети, които вредят на местните растения и ги убиват. Заменят естествената растителност с непроходими гъсталаци. Така променят местообитанията, задръстват реките, увреждат почвите. Причиняват необратими вреди на дивата природа, сериозни стопански щети и застрашават здравето на хората, като водят до:

  • алергии, астма, кожни заболявания
  • загуба на селскостопанска продукция и на земи, пасища и ливади
  • увреждане на сгради, канализация, пътища, културни и исторически обекти
  • огромни разходи за премахването им и възстановяване на местообитанията и инфраструктурата.

Бялата акация е типичен пример – внесена е в България преди малко повече от 100 години с цел укрепване на насипите на строящите се железопътни линии. С подобна цел е внесен и друг вид – Аморфа (наричана още Черна акция или Синя акция). Много по-агресивен вид от тях е Айлант (Див орех или Китайски ясен). Докато двете акции имат и полезни качества (укрепват насипи и са медоносни растения), то айланта е изключително агресивно растение, с отблъскваща миризма много труден за унищожаване. Когато отсечете голямото дърво започва стимулация на корените, от които могат да поникнат стотици нови издънки. Какво да правим тогава?

Елате в четвъртък (21 ноември 2019 г.) в 10,00 часа между Карлово и Сопот в розовия масив на кооперация „Добрила“ за да ви покажем няколко техники, които могат да ви спестят време, труд и средства. Сборен пункт: 9,45 ч. на бензиностанция Лукойл, Сопот.

След демонстрацията ще продължим с представяне на инвазивните чужди видове в България, заплахата, която те представляват методите за премахването им. Начало – 11,00 часа в залата на ресторант „Алмонд”, Карлово ул. „Бадемлика” № 1 инвазивни чужди видове растения  – айлант (див орех), аморфа, бяла акация и др.

Фондация за биологично земеделие „Биоселена“ е асоцииран бенефициент по проект LIFE16NAT/BG/000856 „Местообитания свободни от инвазивни чужди растения” съфинансиран от Програма LIFE на Европейската комисия.  Координиращ бенефициент е Фондация „Информация и природозащита“. Основните цели на проекта са: да се подобри състоянието на горски и тревни местообитания (ливади и пасища); да се повишат знанията и уменията на заинтересованите страни за ИЧВ дървета и храсти и да бъдат демонстрирани мерки за предотвратяване на тяхното разпространение и премахването им в естествените местообитания.

За повече информация, може да се свържете с агроном Николай Тихов на тел. 0887 782 577 или Димитрина Ботева на тел: 0898 432 811 и посочените по-долу адреси на електронна поща:

Тел: 0335 92038;, ел адрес: n_tihov@abv.bg; bd@ecologybg.com;

www.invasiveplants.eu

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.