Да се кооперират ли земеделските производители?

Плюсовете от сдружаването са много, а едно от тях е повишаването на конкурентоспособността на вътрешния и международните пазари

Въпреки страховете, все повече родни производители виждат бъдещето си в организации, в които да се кооперират, създавайки по-голяма възможност за реализация на тази продукция.

Създаването и укрепването на организации и групи на производители на земеделски продукти е едно от основните направления на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Плюсовете от сдружаването са много, а едно от тях е повишаването на конкурентоспособността на вътрешния и международните пазари.

Константина Семерджиева - маркетинг мениджър на Организация на производителите на плодове и зеленчуци

„Според оказва винаги влияние обединяването на земеделски производители, защото сам човек не се бори в трудна ситуация, а взаимно постигат доста добри резултати. Отделно, по време на пандемията, храната не е спирала да се произвежда и да се консумира, така че с общи усилия и хранителните вериги, към които се доставя нашата продукция са търговците, и преработвателите. Работим заедно и не сме прекъсвали връзка и контакт. В това отношение нашите земеделци отново имат облаги от взаимната работа. Нашите производители са непрекъснато заети с производство, с необходими инвестиции...“

Тази организация на производители на земеделски продукти пласира на основно на родния пазар като в основата са ябълки, десертно грозде, сини сливи, оражерийни краставици, малко череши, праскови и нектарини.

„Не сме имали проблем с реализацията на продукцията до този момент. Дваме продукция и по схемата за „Училищен плод“, което е много радостно, защото нашите деца ядат нашите продукти, които сме ги произвели с голям труд, професионализъм и старание, така че в това отношение търговията си е съвсем в реда на нещата и нормалното.  “

От тази Организация на производители на плодове и зеленчуци за момента не смятат да преминават към преработка, опаковка и готова продукция – затваряне на цикъла. Причините са, че самите производители са доволни от цената, на която са изкупуват техните продукти, както и това, че все още нямат голяма продукция за преработване.

Автор: Георги Куситасев



Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.