1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Дистрибутор: Купувайте торове непосредствено след жътва

Дистрибутор: Купувайте торове непосредствено след жътва

Какво се случва с цените на торовете

С 60-70% са поскъпнали торовете само за първите два месеца от началото на годината. Цените постоянно вървят нагоре, коментират земеделските производители. Вероятната причина за това е по-високата цена на долара и засиленото търсене. От друга страна, в Русия предприятията за производство на торове работят с природен газ, а Русия продава енергия в долари, коментира Иван Романов, който се занимава основно с дистрибуция на торове. Според него причина за това може би е слабата конкуренция – у нас малко продукти се произвеждат, освен амониева селитра и един-два вида NРК, другото идва от чужбина. Всичко се е покачило - и транспорт, и горива. В световен мащаб, като цяло, производството на фосфор е особено проблематично. Съответно търсенето се е увеличило - оттам е промяната в цената, допълни Романов.

Той отрече торовете в съседни на България държави да са по-евтини от тези, внасяни у нас. Според него в Гърция, например, цените са много по-високи отколкото у нас, в Румъния е същото. И търсенето съответно е по-голямо от предлагането.

Поскъпване има при всички минерални торове – азотни, фосфорни, калиеви - внос от държави в Европа и трети страни. През тази пролет земеделците със сигурност ще имат по-високи разходи за торове. Единствено тези, които предвидливо са се презапасили, ще спечелят.

„Моят съвет е стопаните да купуват торовете си непосредствено след жътва, най-подходящи са месеците юни, юли, август. Тогава няма да има проблем с доставките. А и заводите ще имат спокойствие. В момента напливът в нашите заводи е огромен, колите там чакат повече от 24 часа. Съответно има и забавяне в доставките“, допълни дистрибуторът. 

Още от средата на февруари започва торенето, много важен период, отговорен за добива в зърнопроизводството.
Най-подходящият момент за влизане в житните култури е фазата между братене и вретенене. Сега е най-подходящият момент за влагане на амониева селитра и карбамид – поради наличието на достатъчна влага, за да се разтворят добре в почвата. Съдържанието на азот в амониевата селитра е 34,4% и в този случай на културата са нужни 35 кг/дка. При карбамида необходимото количество е 26 кг/дка поради по-високата доза на азота.
 
След като Великобритания забрани употребата на урея без инхибитор, Германия последва примера й. Препоръката е вместо карбамид да се използва амониев нитрат. Освен че е един от най-ефективните, той е и най-безопасният за околната среда. Как ще бъде доставян до стопанствата - все още се уточнява. Там има изискване - не трябва дълго време да стои на открито. Трябва след този процес на инхибиране продуктът веднага да се вкарва в почвата. Инхибиторът представлява течна субстанция, с която се третира карбамида. По този начин не се отделя амоняк в атмосферата.
 
Торовете спомагат за увеличаване на добива между 6 и 8 пъти. Един килограм азот дава около 8 кг продукция и стопаните няма как да избегнат торенето.
 
Иван Романов отрече в страната ни да има незаконен внос на торове. Сива икономика няма, подчерта той. Продават се само сертифицирани продукти, а земеделските производители не смеят да използват други, защото е рисковано.
 

Автор: Диана Александрова 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.