1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. До 2031 г. - спад в производството на вино и домати, но повишено потребление на портокали в ЕС

До 2031 г. - спад в производството на вино и домати, но повишено потребление на портокали в ЕС

Какво още прогнозира доклад на ЕК за селскостопанските перспективи на ЕС за 2021-2031 г.

Доклад на ЕК за селскостопанските перспективи на ЕС за 2021-2031 г. предвижда повишаването на здравната осведоменост да повиши консумацията на плодове и зеленчуци, докато промяната в начина на живот и предпочитанията ще повлияе на лозаро-винарския сектор. Изменението на климата ще остане предизвикателство за зехтина. По отношение на виното се очаква производството да намалява с 0,3% годишно и да достигне 148 млн. хектолитра през 2031 г.
wine
Това се дължи на спад на добивите, само частично компенсиран от използването на нови сортове, по-приспособени към изменението на климата. Предвижда се потреблението в ЕС да достигне 22 литра на глава от населението през 2031 г. - спад от 0,4 литра в сравнение с 2020 г. Виненият сектор се адаптира към променящия се начин на живот, който се ускори поради пандемията Covid-19 – напр. нарастващо търсене на биологични вина, но също и ново поведение като консумация на повече вино у дома. Освен това се наблюдава и ново поколение потребители, които увеличават търсенето на вина с по-ниско алкохолно съдържание и пенливи вина. 

До 2031 г. производството на домати ще намалее с 0,4% годишно и ще достигне 6,3 млн. тона.
tomato
Това се дължи главно на силния спад на зимното производство в Испания и преминаването към по-малки по размер домати, но с по-висока добавена стойност. Производството на домати за преработка ще остане стабилно - около 10,4 млн. тона. Потреблението на пресни домати ще остане стабилно - 15 кг на глава от населението. Потреблението на домати за преработка също ще бъде стабилно - 18 кг на глава от населението през 2031 г. Производството на праскови и нектарини ще намалява с 0,4% годишно, достигайки 2,9 милиона тона през 2031 г.
peach
Това се дължи на намаляването на специализираните площи. Прасковите и нектарините губят дял от общата кошница с плодове, което води до по-ниска консумация, прогнозирана на 6,4 кг на глава от населението. 
 
Общото производство на ябълки ще остане стабилно до 2031 г. - 11,1 млн. тона. Това е резултат от намаляването на обработваемите площи, компенсирано с увеличаване на добивите чрез нови сортове и подобрено агрономично управление. Потреблението се предвижда да достигне 7,6 млн. тона пресни ябълки (нарастване с 0,6% годишно и достигане до 15 кг на глава от населението) и 3,6 млн. тона за преработка през 2031 г. 
apple
Производството на портокали се очаква да достигне 6,5 млн. тона до 2031 г., което е увеличение от 0,3% годишно. Благодарение на консумацията на прясно изцедени портокалови сокове в супермаркети, кафенета и ресторанти, потреблението на портокали нараства и ще достигне 13,3 кг през 2031 г. (+0,5 кг на година) на глава от населението. Това са само част от прогнозите от доклада за селскостопанските перспективи на Европейския съюз за 2021-2031 г., публикуван от Европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.