1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. До 21 ноември стопаните с трайни насаждения отчитат разходите за зимни пръскания

До 21 ноември стопаните с трайни насаждения отчитат разходите за зимни пръскания

Средствата ще бъдат изплатени до 12 декември тази година

До 21 ноември овощарите и градинарите, подали заявления за подпомагане за закупуване на продукти за растителна защита на трайните насаждения, отчитат направените разходи за зимните пръскания в областните дирекции на Държавен Фонд Земеделие (ДФЗ). Финансовата подкрепа по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период” е в размер до 120 лева на хектар с ДДС. Средствата ще бъдат изплатени до 12 декември тази година.

 

    Важно е да се знае, че се подпомагат направени разходи за продукти за растителна защита, които са извършени след подаване на писмено заявление до ДФЗ, преди дейността по съответния етап от борбата с вредителите да е започнала.

 

    Средствата се изплащат само за продукти за растителна защита, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита. Другото изискване е те да са включени в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита.

 

    Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения. Утвърденият бюджет по нея за настоящата година е в размер на 7,4 млн. лв. и се предоставя на два етапа. Средствата за първия етап бяха разплатени през пролетта. При него стопаните получиха до 324 лв. на хектар с ДДС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.