1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Добра реколта от захарно цвекло и високи цени в ЕС

Добра реколта от захарно цвекло и високи цени в ЕС

Площите в Европейския съюз бяха леко намалени

Добра реколта от захарно цвекло прибраха фермерите в Европейския съюз тази година. Заради недостига на захар на световния пазар те могат да очакват добри цени за своята продукция.
 
Към днешна дата един тон рафинирана захар на борсата в Ню Йорк се продава за около 530 евро. А според най-новите данни на американското земеделско министерство запасите от захар в света пр одължават да намаляват. Изчисленията сочат, че съотношението между наличност и потребление е паднало до 26 %.
 
Една от причините е слабата реколта в Бразилия, където големи количества захарна тръстика се прехвърлят към производството на етанол. Прогнозите са, че през настоящата стопанска година южноамериканската държава ще изнесе само 25 милиона тона. През последните години Индия също беше голям износител, но за 2022-а правителството обяви, че ще насочи своите излишъци към етанола, за да покрие собствените си нужди.
 
За разлика от тези две страни, Тайланд смята да увеличи производството на захар и да пусне по-големи количества на световния пазар. Въпреки това Тайланд остава сравнително малък играч, така че няма да повлияе особено на цените. Това означава, че котировките в Европа ще се определят най-вече от вътрешното търсене.
 
Експертите във Вашингтон оценяват европейските запаси на около 1 милион тона, което означава, че и през следващата година производството няма да покрие нуждите и отново ще се наложи внос от трети страни. 
 
За тазгодишната реколта площите в Европейския съюз бяха леко намалени, но за сметка на това добивите бяха по-големи. Заради не винаги благоприятните метеорологични условия съдържанието на захар обаче не е много високо, така че едва ли ще има излишък, смятат анализаторите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.