1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Доставките от Украйна: В забранителния списък да се включи и олиото

Доставките от Украйна: В забранителния списък да се включи и олиото

След българската забрана стоката от Украйна намаля, но не е спряла

Европейската комисия реши да удължи до средата на септември забраната за внос на зърно от Украйна за България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, стана ясно в понеделник.

Забранителният списък обаче трябва да се удължи, като се включи олиото, каза в студиото на "Денят започва" Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„В момента има забрана за внос на стоки от Украйна, но тази забрана касае само пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. Рафинираното и нерафинираното олио не влизат в този списък, а това на практика прави забраната не толкова работеща, защото нашите преработватели заместиха суровината с нерафинирано олио“. По думите му количествата, които имат производителите, са достатъчни да задоволят вътрешния пазар и пазара за износ.

„По наши изчисления около 1 тон слънчоглед и около 2 тона пшеница има по складовете. Не са реализирани поради слабото търсене и изключително ниската цена, която е много, много под себестойността, на която е произведена. От миналата година цената е много надолу спрямо себестойността и е около 50% надолу, защото в момента слънчогледа, който стои по складовете себестойността му е около 1000 лева на тон", поясни Проданов.

След българската забрана стоката от Украйна намаля, но не е спряла, защото се заобикаля, заяви в ефира на Euronews Радостина Жекова, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). „Стоката от Украйна влиза с румънски и молдовски камиони, включително с български.“

Тя добави, че има увеличение на количествата олио, което се внася в България.

„Ако доскоро се внасяше 15-16 хил. тона на месец, в момента се внася 10-12 хил. тона на седмица“, коментира експертът.

Поехме глътка въздух, но тази забрана не работи така, както ние очаквахме и на практика беше заобиколена.

„Шокиращо в момента за сектора, са изключително ниските цени на стоката, която произведохме 2022-2023 г. и то с изключително висока себестойност.“ Според нея след като стоката, която предстои да се продаде, производителите ще бъдат на загуба.

„Европейската комисия е прегърнала идеята, че трябва да спасим украинския износ.“ Забранителният списък трябва да се промени, като се включат олиото, меда и сухото мляко, защото проблеми има и в другите сектори, категорична е Жекова.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.