1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ЕК проверява исканията за активиране на кризисния резерв

ЕК проверява исканията за активиране на кризисния резерв

Искането е по инициатива на Полша

Към момента не се оправдават опасенията, че войната в Украйна ще застраши продоволствената сигурност в Европейския съюз. Случи се точно обратното – т.нар. зелени коридори, които имат за цел да улеснят украинския износ, доведоха дотам, че в Съюза има свръхпредлагане на зърно, особено в държавите, които граничат с Украйна. Затова няколко източноевропейски страни поискаха Комисията да активира кризисния резерв и да помогне на техните фермери.
 
Искането по инициатива на Полша беше внесено по време на Аграрния съвет в края на януари. То е подкрепено от България, Словакия, Чехия, Румъния и Унгария. В отговор, агрокомисар Януш Войчеховски призова тези държави да представят цифри и факти, които да докажат, че у тях действително съществува проблем.
 
В момента Европейската комисия проверява тези данни и обмисля дали да отпусне целева помощ в рамките на аграрния резерв, наричан доскоро „кризисен“. Дали и кога това ще се случи, не е ясно, но запознати коментират, че е възможно Брюксел да даде пари за частното складиране. 
 
Комисията има две възможности – да внесе предложение за използване на средства от резерва и да го постави на гласуване. Или да представи проект за законодателен акт, с който да активира резерва. Този метод се ползва много рядко, а Съветът и Европарламентът ще могат само да наложат отлагателно, но не и окончателно вето.
 
За разлика от предишния кризисен резерв, новият, създаден в рамките на реформата на Общата селскостопанска политика, не изисква съкращаване на директните плащания. Според новата ОСП, в началото на всяка година от програмния период, за него се заделят минимум 450 милиона евро от общоевропейския бюджет. Неизползваните през годината средства се прехвърлят за следващата, а в случай на нужда Брюксел може да добави още пари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.