1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Енергийното богатство на… сламата (и другите растителни остатъци)

Енергийното богатство на… сламата (и другите растителни остатъци)

Получената у нас отпадъчна растителна суровина годишно е достатъчна за производството на повече от 2000 МВтч електроенергия

В духа на актуалните теми за намаляване на парниковите газове, вредните емисии, за чиста енергия, зелена сделка и свързаните с тях грантови схеми, темата за търсене на нови алтернативни източници на енергия отново е на дневен ред.  Поставените в Плана за възстановяване и устойчивост цели за енергийна независимост на европейската икономика при намаляване на въглеродните емисии в краткосрочен план допринасят допълнително за засиленото търсене на устойчиви алтернативи на сегашните енергоносители и на производството на електроенергия.

Като най-достъпна, технологията за производство на електроенергия от слънцето зае значителен дял в инвестиционните портфейли. Единият от недостатъците ѝ – този, че е необходима значителна площ за монтаж на соларните панели – насочи вниманието на инвеститорите и към плодородните земеделски площи, които в началото на експанзията с готовност бяха преотстъпвани за енергийните технологии на бъдещето.

В същото време генерираните у нас годишно само в зърнопроизводството непотребни растителни остатъци са с общо количество повече от 12,5 милиона тона. Добавяйки към тях и други отпадъци с органичен произход, то може да нарасне до 20 милиона тона – суровина достатъчна за производството на повече от 2000 МВтч електроенергия.  

При наличието на такъв възобновяем ежегодно ресурс, технологията за газификация на биомаса се явява най-добрата алтернатива за производството на електроенергия от сектора на селското и горското стопанство.

straw-energy

Самата технология накратко се състои в пиролизно изгаряне на суровината при температура повече от 1000°С, в който химичен процес се отделя синтетичен газ и малки количества биовъглен, който може да се използва за обогатяване на земеделските площи. След пречистване и следващи обработки, самият синтетичен газ е вече висококалорийно гориво, което може да бъде използвано с различни предназначения, включително за задвижване на газ-генератори за производство на електрическа енергия.

enery-plant-straw

Основното предимство на газификацията на органични суровини е това, че с използването на отделеният в процеса синтетичен газ като гориво за задвижване на газ-генератори, производството на електрическа енергия е вече управляем процес в денонощен цикъл, което е невъзможно да бъде постигнато с фотоволтаици и ветрогенератори.

Технологията на газификация на органични суровини и производство на електрическа енергия вече има място у нас с патентната закрила за иновации на лица от сектора.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.