1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ЕС с 10% по-голяма реколта от бобови култури през 2021 г.

ЕС с 10% по-голяма реколта от бобови култури през 2021 г.

Тазгодишната реколта надвишава с почти 50 на сто средното за последните пет години

С 10% се е увеличила реколтата от бобови култури в Европейския съюз тази година. По данни на Европейската комисия количеството достига над шест милиона тона, което е с 200 000 под рекорда, постигнат през 2017-та.
 
Най-голям ръст има при лупината - растение от семейство Бобови, като от него европейските фермери са прибрали 347 000 тона, или 71% над миналогодишното количество. Тазгодишната реколта надвишава с почти 50 на сто средното за последните пет години. Според експерти това се дължи най-вече на увеличените площи, тъй като средните добиви са били по-малки, отколкото през 2020-та.
 
Реколтата от бакла е в размер на над милион тона, но при нея ръстът е само с 2%. И при тази култура причината за по-голямото количество са разширените площи.
Соята остава най-масово отглежданата бобова култура в Европейския съюз, като заема 43% от цялото производство. През тази година стопаните са ожънали три милиона тона, или 8 на сто повече, отколкото през миналата. 
На второ място остава грахът с два милиона тона. Заради по-големите площи реколтата се е увеличила с 13%, а добивите са нараснали с 3 на сто.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.