1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ЕС трябва да увеличи производството на растителни белтъчини

ЕС трябва да увеличи производството на растителни белтъчини

Депутатите призовават и за повече изследвания и разработки в областта

Европейска протеинова стратегия за увеличаване на производството на растителни белтъчини и намаляване на зависимостта от чуждестранни доставчици предлага Европарламентът. В своята резолюция евродепутатите подчертават, че само 29% от суровините с високо съдържание на протеини, необходими за балансиране на фуражите, произхождат от държавите членки, което прави Съюза силно зависим от импорта от трети страни. 
 
Народните представители изтъкват, че устойчивото производство на растителни белтъчини увеличава циркулярността във веригите за създаване на стойност на храните и фуражите и може да има ползи за климата. Поради това те призовават държавите членки да обмислят въвеждането на екосхеми за бобови растения и пасища и да създадат специални фондове за протеинови растения. Комисията трябва да обмисли възможността да разреши отглеждането на богати на протеини хранителни култури върху земя под угар, гласи приетият текст.
 
Поставяйки фермерите в центъра на стратегията, евродепутатите настояват Комисията да помогне на фермерите да превърнат своите култури в атрактивни продукти за храна и фуражи чрез увеличаване на тяхната устойчивост, добивите на протеини и качеството им. За да се подобри самодостатъчността на земеделските стопани, хранителният цикъл трябва да бъде затворен чрез класифициране на алтернативни органични продукти като възстановен азот от биомаса, от биоотпадъци, други продукти от тор и отпадъци от хранително-вкусовата промишленост като заместител на химическите торове, се казва още в текста.
Депутатите призовават и за повече изследвания и разработки в областта на производството и безопасността на протеините и тяхното въздействие, както и за научно обоснован и доброволен етикет, позволяващ сравнение на екологичния отпечатък на храните и фуражите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.