1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ЕС за пръв път с повече от 1 млн. тона сорго

ЕС за пръв път с повече от 1 млн. тона сорго

Най-добрите резултати постигат стопаните в Италия

Тази година европейските фермери за пръв път ще ожънат повече от 1 милион тона сорго, прогнозират от браншовата организация в Брюксел. Като най-голям производител се очертава Франция.
 
На второ място след Франция се позиционира Италия, а средните добиви от хектар ще достигнат 5,5 тона, като ще има сериозни регионални разлики. Най-добрите резултати постигат стопаните в Италия, Австрия, Испания и Унгария, където има сериозно увеличение спрямо средните количества за последните пет години. Въпреки че Франция ще прибере най-много сорго, там добивите бележат лек спад и са в размер на малко над 5 тона от хектар. Причината за това е засушаването в големи части на страната. С подобен проблем се борят и държавите около Черно море, където добивите също ще бъдат по-слаби в сравнение с минали години.
 
През миналата есен в целия Европейски съюз, включително Великобритания, със сорго са засети 212 000 хектара, при 172 000 за предишната кампания. За цяла Европа площта се изчислява на 355 000 хектара, което е увеличение с 16 процента спрямо 2019 година.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.