1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Европейската комисия предлага коренна промяна в земеделието

Европейската комисия предлага коренна промяна в земеделието

Държавите на Стария континент трябва да предприемат сериозни усилия за забавяне на глобалното затопляне

Климатичните промени, сушата и наводненията ще принудят селскостопанския сектор в Европейския съюз да промени подхода си. Това смята комисарят по хуманитарна помощ и управление на кризи, Янез Ленарчич.
 
Според Комисията Европа трябва да се подготви за все по-изострящите се климатични промени, разработвайки нови видове растения, които са по-устойчиви на засушаване или проливни дъждове. След срещата си с германския вътрешен министър в Берлин комисар Ленарчич цитира доклад на Европейската агенция за околна среда, в който изрично се посочва, че някои последствия от промените в климата вече са толкова видни, че няма как да бъдат пренебрегнати. Според експертите в Агенцията през следващите години ще сме свидетели на все по-дълги периоди без валежи, а горските пожари ще продължават не само през летните месеци, а през цялата година. Затова Агенцията настоява държавите на Стария континент да предприемат сериозни усилия за забавяне на глобалното затопляне.
 
В тази връзка Ленарчич настоява от името на цялата Комисия Европейският съюз да търси нови технологии за изграждането на защитни диги, които да помагат при наводнения, тъй като няма как да спрем покачването на морското равнище.
 
Janez Lenarčič
"От една страна ще имаме по-чести и по-сериозни наводнения, а от друга големи региони на Европа ще страдат от суша"
 
За да оцелее селското стопанство, то трябва да търси нови растения, които да са устойчиви на двете явления.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.