1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Европейските фермери – с повишен интерес към соргото

Европейските фермери – с повишен интерес към соргото

Площите с културата се увеличават

За втора поредна година площите със сорго в Европа се увеличават, отчитат от Sorghum ID, което потвърждава увеличаващия се интерес на европейските фермери към тази култура. Що се отнася до соргото за зърно, измерванията на площите показват 174 000 хектара в ЕС на 28-те, т.е. увеличение с 19% в сравнение с 2018 г. Подобно увеличение се наблюдава и за фуражното сорго, при което растежът е 18 %, а общата площ е 86 400 хектара
 
След засушаването в Европа в края на 2018 г. и началото на 2019 г., което повлия негативно на посевите с рапица и пшеница, накара фермерите да се насочат към алтернативни култури. Като пролетна култура с минимални нужди от вода соргото бързо се отличи сред другите. Такъв е случаят във Франция, където се наблюдава увеличение от 14% на площите със сорго за зърно и 20 % на фуражното сорго. Тези данни затвърждават позицията на Франция като водещ европейски производител на сорго. 
 
В Централна Европа се наблюдават значителни увеличения на площите – в Румъния (+19%), Унгария (+50%) и Австрия (+30%). Високите добиви през 2018 г. и разнообразието на предлаганите сортове превърнаха соргото в рентабилна култура за производителите.
 
В Украйна площите със сорго за зърно имат увеличение с повече от 25% и достигат 
54 000 хектара. В Русия тенденцията също е за увеличение въпреки липсата на напълно достоверни данни. И накрая, в Иран, обявената площ е 65 000 хектара (зърно + фураж), т.е. увеличение с 40% в сравнение с 2018 г. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.