В контекста на почвите варивата играят жизненоважна роля, като осигуряват основни хранителни вещества, поддържат биоразнообразието на почвата и подобряват структурата ѝ
Нещо любопитно. На 10 февруари отбелязахме Световния ден на бобовите култури за 8-ма поредна година. По този повод Организацията по прехрана и земеделие на ООН проведе в централата си в Рим конференция под наслов "Бобови растения: подхранващи почви и хора".
Растения като боб, нахут и грах, са подгрупа култури, принадлежащи към семейството на бобовите растения, събрани заради ядливите им семена. Те се смятат за питателна храна както за човешкото здраве, така и за околната среда. В контекста на почвите варивата играят жизненоважна роля, като осигуряват основни хранителни вещества, поддържат биоразнообразието на почвата и подобряват структурата ѝ. По думите на генералния директор на ФАО Ку Донгю тяхната многофункционалност и устойчивост могат да подобрят както здравето на почвите, така и на местните общности. Климатичната криза, загубата на биоразнообразие, ерозията а почвата са ключови предизвикателства и варивата могат да бъдат част от решението. Той подчерта необходимостта от по-нататъшно разширяване на наличността на генетични ресурси на варива, инвестиране в научни изследвания и иновации, висококачествени технологии и селскостопански техники и подобряване на производството, прибирането, обработката и маркетинга на варива.