1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Фермерските пазари: по какви правила да се провеждат

Фермерските пазари: по какви правила да се провеждат

Проект, изпълняван от Фондация БИОСЕЛЕНА, подготви правила за провеждането на фермерски пазари

Столична община може с минимални промени в нормативната уредба и с по-активно включване на своите общински предприятия и структури да окаже силно влияние върху развитието на фермерските пазари в София.

Това е основният извод от проучване, направено в рамките на проекта „Бъдещето на фермерските пазари в София”, който Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА изпълнява  с финансовата подкрепа на Столична община - Програма Европа 2021, като мненията и/ или заключенията, изразени в материала, не представляват официално становище на Столична община.

Подробните резултати от проучването ще бъдат представени на семинара „Фермерските пазари - настояще и бъдеще”, който ще се състои на 14 април 2022 (четвъртък) от 13 до 16 часа  хотел „Централ” – София.

Проучването се основава на мненията, нагласите, очакванията на организаторите и производителите. Включени са и две допитвания до потребители, направени през 2021 г. В заключителния доклад е направен и обзор на нормативната уредба на трите нива - общинско, национално и европейско.

Основни изводи и препоръки от проучването:
•             Организаторите на фермерски пазари имат нужда най-вече от сигурност за местата, на които инвестират време и усилия, за да постигнат разпознаваемост и рентабилност;

•             Производителите, участващи на фермерски пазари имат нужда от сигурност и дългосрочност;

•            Едно от най-бързите, възможни и добре приемани от жителите на София решения за по-бързо развитие на фермерските пазарите да се предприеме по-широка кампания за допускането им до централни пешеходни зони;

•             Най-големият проблем е липсата на ясно формулиране за това какво е фермерски пазар;

•             Втори по важност проблем е липсата на паркоместа за участниците. 

Освен резултатите от проучването на семинара ще бъде споделен и опитът на трима производители - участници на фермерските пазари: добри примери и очаквания. Ще бъде представен проект на правила за организиране и провеждане фермерски пазари на територията на Столична община, както и предложения за промени в Наредбата за търговската дейност на територията на Столична община.

Медийни партньори на семинара са Агро ТВ и в. „Български фермер”.

За проекта:
В началото на 2022 година фондация Биоселена“ започна изпълнението на проекта „Бъдещето на фермерските пазари в София”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община - Програма Европа 2021.

В продължение на 5 години, фондацията организира фермерски пазар „Произведено във фермата” пред сградата на Министерство на земеделието в София. В процеса на провеждането на пазара Фондацията установи голям интерес към фермерските пазари, но се сблъска и със съществени затруднения и проблеми при организирането им.

Проектът цели да постави началото на диалог между всички заинтересовани страни за постигане на съгласие за фермерските пазари: изработването на ясни критерии за достъп на регистрираните производители на храни на фермерските пазари.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.